piatok 17. februára 2012

Farebné kontaktné šošovky

Čo sú farebné kontaktné šošovky?


Farebné kontaktné šošovky

U väčšiny farebných kontaktných šošoviek je materiál podobný (nie rovnaký!) Materiálu klasických dioptrických šošoviek - v dnešnej dobe je to hlavne hydrogél, do ktorého je zabudovaná farba dávajúci šošovke výsledný odtieň, nie je teda potrebné sa báť, že by farba prišla do kontaktu s okom .

Potom je dôležité, o aké množstvo farby sa jedná, či je šošovka len ľahko zafarbená, má v sebe farebné čiastočky alebo je farba nanesená v niekoľkých vrstvách. Od toho sa potom odvíja, či je šošovka krycie - kryje aj tmavé oči, niektoré varianty sa prelínajú s vlastnou farbou oka (do krycích sa radí aj Crazy šošovky), tónovacie - tónuje alebo ak dofarbujú prirodzenú farbu očí, je preto vhodné zvoliť farbu blízku farbe oka, ide skôr o odtieňov zelenej a modrej, alebo len rozjasňuje - trblietavými čiastočkami zvýrazňuje prirodzenú farbu.


Ako začať nosiť farebné kontaktné šošovky

Na dnešnom trhu je dostať mnoho druhov a modelov farebných kontaktných šošoviek. Ktoré z nich vyskúšať je jedna z najčastejších otázok nositeľov kontaktných šošoviek na farebné šošovky.

Ale odpoveď je vždy len jedna, pre väčšinu nepopulárne: Každé kontaktné šošovky, teda aj farebné, by mali byť vyskúšané u očného odborníka. Existuje pre to mnoho dôvodov, ktoré sú bližšie opísané v článku Prečo je ku skúške nových šošoviek potrebné vyšetrenia, a potom aj pár vedľajších.

Pred prvým nákupom je totiž vhodné zistiť, ako vybraný farebný odtieň vyhovuje práve vám - každé oko je individuálny, aj jeho farba, výsledný odtieň po nasadení farebné šošovky môže byť u niekoľkých jedincov rôzny. Farebné kontaktné šošovky majú tiež mnohokrát väčší priemer, aby zakryli celú dúhovku, čo niektorým nositeľom môže robiť problém pri nasadzovaní, alebo sa tiež podpíše na kvalitnom videnie - farba zasahuje do zorného poľa, nositeľ vidí "dúhu".

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára